Podpora trávení

Trávení je komplexní systém, který nás může potrápit hned v několika směrech. V dřívějších článcích jsme už probrali průjem, zácpu nebo třeba střevní mikrobiom. Pojď se se mnou dneska podívat na další témata, která nejsou o nic méně důležitá. Proklepneme si ⁠pálení žáhy a překyselení žaludku nebo opačný pól –⁠ nechutenství a zhoršené trávení v žaludku z důvodu nedostatečné produkce žaludeční kyseliny.

Pálení žáhy

Pálení žáhy způsobuje jednak strava s přemírou tuků a sacharidů (hlavně jednoduchých cukrů) a jednak stres. Dvě příčiny, které naše životy bohužel v současné době provází až příliš často. Došlo to tak daleko, že pálení žáhy po jídle už považuje spousta lidí za v podstatě normální věc. Normální to ale není! Pokud má člověk zdravý žaludek, neměla by ho žáha pálit ani po občasném tučném jídle. 

Mám pro Tebe ale dobrou zprávu. Se stresem se dá pracovat. Pokud chceš vědět jak, mrkni na můj článek o stresu, ve kterém jsem se podrobně věnovala adaptogenům a dalším bylinkám i tomu, jak reakce našeho těla na stresové podněty vyladit tak, aby dlouhodobě neškodily fyzickému ani duševnímu zdraví.

Druhým důležitým bodem je úprava stravy. Omez tuky a cukry a naopak zařaď bílkoviny, které žaludek zklidňují.

Pokud někoho pálí žáha pravidelně, dostane většinou nějaké léky, které proti tomu bojují. K tomu bych chtěla říct toto: když už se rozhodneš pro prášky, je vždy lepší užívat léky, které proti pálení žáhy bojují dlouhodobě a ne pastilky, které jednorázově zneutralizují žaludeční kyselinu. To totiž v konečném důsledku vede k tomu, že jí žaludek začne produkovat ještě víc a pacient se dostává do začarovaného kruhu. 

Pojďme se ale radši podívat na bylinky. Některé Ti totiž při pálení žáhy mohou pomoci a jiným by ses měla obloukem vyhnout. Stále platí, že při pálení žáhy je nejdůležitější úprava stravy. Vyhýbat by ses měla i bylinkám, které obsahují hodně silic, jako je například máta.

Máta

  • Doporučuje se na trávení, protože zlepšuje vylučování žluči ze žlučníku. Je proto skvělá, když potřebuješ posílit žlučník nebo lépe trávit tuky.
  • Není ale vhodná při pálení žáhy, protože ho může zhoršovat! 

Chilli

  • Rovněž není vhodné při pálení žáhy, může dráždit žaludek.

Rozmarýn

  • Opět obsahuje hodně silic, které mohou pálení žáhy zhoršovat, podobně jako máta. 
  • Obecně na trávení je ale naopak prospěšný.

Adaptogeny

  • Modulují reakci organismu na stresový podnět –⁠ zabraňují tak tomu, aby z každodenních náročných situací vznikl začarovaný kruh trvale zvýšené hladiny stresových hormonů, které oslabují naši imunitu a celkové zdraví a mohou způsobit i problémy s pálením žáhy.
  • Jsou proto skvělým pomocníkem z dlouhodobého hlediska –⁠ s jejich pomocí můžeme omezit stres a tím i předejít nadměrné produkci žaludeční kyseliny.

Žaludeční vředy

Když nás často pálí žáha, musíme si dávat pozor i na žaludeční vředy. Znamená to totiž, že máme pravděpodobně překyselený žaludek, což často vede právě ke vzniku žaludečních vředů. Pálení žáhy bychom proto nikdy neměli brát na lehkou váhu –⁠ při častých problémech se raději objednej na vyšetření a začni je řešit včas.

Žaludeční vředy se většinou řeší právě léky na snížení žaludeční kyseliny v kombinaci s antibiotiky. Asi u poloviny případů totiž bývají způsobené bakterií helicobacter pylori a u druhé poloviny právě překyselením. Přeléčení antibiotiky má tedy při riziku vzniku vředu svůj význam.

Nedostatečná produkce žaludeční kyseliny

Trápit nás ale naopak může i nedostatečné trávení v žaludku způsobené nedostatečnou produkcí žaludeční kyseliny. V češtině pro tento stav přesný termín nemáme. Ajurvéda mluví o nedostatku trávicího ohně. Souviset může se zpomaleným trávením, sníženou funkcí štítné žlázy, ale i se spoustou dalších důvodů. 

Tento problém se dříve hojně vyskytoval u lidí s chudší stravou, objevit se ale může i dnes. Nedostatečná produkce žaludeční kyseliny se projevuje tlakem, pocitem plného žaludku a nechutenstvím. Špatně natrávená potrava ale ovlivňuje celé trávení, a proto se často pojí i s nadýmáním, zácpou nebo průjmem. Pomoci Ti mohou hořké bylinky jako je například silnější hořec nebo jemnější řepíkheřmánek. Tyto dvě se k úpravě produkce žaludeční kyseliny mohou užívat i dlouhodobě, protože nezpůsobují překyselení. 

Dříve se používal i pelyněk, který ale nedoporučuji kvůli obsahu thujonu, který je mírně toxický pro nervovou soustavu. Vyzkoušet ho můžeš pouze jednorázově, například při nechutenství, u kterého známe příčinu. Děti a těhotné ženy ho nesmí vůbec. Existuje i spousta dalších bylinek, které jsou hořké a použít můžeš v podstatě jakoukoliv z nich.

Hořčiny pomáhají i při nechutenství. Podporují chuť k jídlu a to i při anorexii nebo u lidí s dalšími poruchami příjmu potravy. Bylinky obsahující hořčiny si můžeš připravit jako čaj, tinkturu nebo je užívat jako oblíbené bylinné aperitivy podporující chuť k jídlu. 

Žlučník

Hlavní úlohou žlučníku je skladování žluči a její uvolňování do trávicího traktu. Pokud nefunguje správně, může nám způsobovat pobolívání v horní části břicha, ale i nadýmání a další potíže ve střevech. Žluč nám totiž pomáhá trávit tuky a nedostatečně natrávené tuky potom způsobují neplechu v dalších částech trávicího systému. 

Naštěstí máme léčivé rostliny, které činnost žlučníku podporují. Před jejich použitím je ale vždy potřeba nejdříve zkonzultovat s lékařem, o jaký problém se žlučníkem se vlastně jedná. Trápit nás totiž mohou i žlučníkové kamínky nebo další neduhy. Pokud jde pouze o nedostatečnou činnost žlučníku, můžeme ji bylinkami krásně podpořit. Pokud bychom ale měli ucpaný žlučovod kamínkem a k tomu podporovali tvorbu žluči, mohlo by dojít k prasknutí žlučových cest vyžadující okamžitou operaci. Při každé bolesti v oblasti žlučníku tedy nejdříve zjisti, o co přesně jde.

Pokud chceš podpořit tvorbu žluči i žlučník, můžeš využít hned několik bylin:

Máta

  • Celkově podporuje trávení a je skvělá na podporu tvorby žluči.
  • Pozor si dej u refluxu, jak už jsem zmiňovala výše.

Pampeliškový kořen 

  • Žlučník podporuje celá rostlina –⁠ využít můžeš listy i květy, ale nejúčinnější je právě pampeliškový kořen, který podporuje i tvorbu žluči v játrech.

Ostropestřec mariánský

  • Podporuje tvorbu žluči.
  • Celkově chrání játra, která žluč tvoří a je velmi vhodný, pokud máme jakoukoliv jaterní nemoc (pomáhá při začínající cirhóze, infekčních onemocněních jater, jako je třeba mononukleóza, nebo při nadměrné konzumaci alkoholu).

Důležité souvislosti

Pokud se bavíme o potížích s trávením, je důležité vždycky hledat souvislosti. To, co se projevuje v jedné části trávicího systému, může mít původ v jeho úplně jiné části. Například nadýmání může souviset s nadměrnou produkcí žaludeční kyseliny, s nedostatečnou produkcí žaludeční kyseliny, nebo třeba s nedostatečnou funkcí žlučníku. Podobně nechutenství může souviset buď s nedostatečnou tvorbou žaludeční kyseliny, nebo třeba s nějakou psychickou příčinou. 

Trávicí proces začíná už v našich slinách a zapojuje se do něj slinivka, játra, žlučník, žaludek, náš střevní mikrobiom, psychika a spousta dalších faktorů. Než tedy nasadíš nějakou bylinku, vždy bys měla vědět, odkud Tvé potíže pramení a řešit samotnou příčinu.
Trávicí procesy a to konkrétně zácpu mohou ovlivnit i plody černého bezu, které teď všude kolem nás dozrávají. Máš už můj přehledný plakátek, na kterém se o bezu dozvíš úplně všechno? Ne? Ještě pořád to můžeš napravit! PDF k vytištění v černobílé i barevné variantě na Tebe čeká úplně zdarma.

Starší blogové články si můžeš přečíst na stránce https://karolinaromaskova.cz/