Domácí bylinkové dárky III.

V dnešním článku si vyrobíme poslední bylinkový dáreček, který Ti zaručeně navodí sváteční atmosféru. Prozradím Ti totiž recept na domácí purpuru, bez jejíž vůně si už Vánoce ani neumím představit. Máš to podobně? Tak se se mnou pojď rovnou pustit do její přípravy!

Domácí purpura

Potřebuješ tác nebo mísu, ve které si purpuru namícháš, hmoždíř na drcení jednotlivých složek a samozřejmě bylinky! Do purpury se hodí například:

  • sušený eukalyptus 
  • levandule
  • jedlové chvojí
  • sušené květy měsíčku
  • pelyněk
  • šalvěj

A také nejrůznější koření:

  • hřebíček
  • nové koření
  • badyán
  • fenykl
  • anýz
  • skořice

Vůně skořice je při zahřívání trošku specifická a nemusí nutně každému vonět. Proto si ji nejdřív otestuj samotnou a pak se teprve rozhodni, jestli ji chceš do své purpury přidat. 

Pokud děláš purpuru poprvé, smíchej na začátku raději jen několik druhů bylinek a koření a postupně zkoušej, které kombinace se Ti nejvíc líbí. Třeba šalvěj se dobře hodí k eukalyptu a jedlovému chvojí, ale v kombinaci se zmiňovanou skořicí zase až tak dobře nevoní. A nebo se jednoduše drž následujícího receptu, který používám já.

Postup výroby

Na tác si dej nejprve bylinky, které budou v purpuře tvořit největší část objemu. Začít můžeš s květy měsíčku, které podrolíš, aby se oddělily jednotlivé okvětní plátky a trošku se polámaly. Cílem je nastříhat nebo nadrolit všechny ingredience na přibližně stejně velké kousky. 

Já k měsíčku moc ráda přidávám odrolené květy levandule, kterými nemůžeš nic zkazit, protože Ti budou v purpuře vždycky krásně vonět. Pokud bys měla málo květů, můžeš do ní klidně nastříhat i kousek levandulového stonku s lístky.

Přidej listy eukalyptu, které nastříháš na tenké proužky (vezmi si jich do ruky několik najednou, aby Ti šlo stříhání rychleji) a jedlové jehličí, které opět nastříháš na přibližně stejné kousky jako ostatní bylinky (zhruba 3–⁠4 mm). Místo jedle můžeš použít i jehličí borovice nebo smrku, a to klidně i relativně čerstvé, protože v purpuře následně hezky uschne. Má oproti jiným bylinkám vysoký obsah silic, takže se Ti nestane, že by zplesnivělo. 

Přidej hrstičku fenyklu, kterého by ale mělo být vždycky méně než levandule (voní poměrně intenzivně), asi stejné množství anýzu a trochu podrceného hřebíčku, u kterého úplně stačí kávová lžička, protože je opravdu hodně aromatický. A určitě nezapomeň na plnou hrst nového koření, jehož vůně sice není tak výrazná, ale ve výsledné směsi je opravdu příjemná. Já nakonec přidávám ještě zhruba tři hvězdičky badyánu

Před přidáním k bylinkám nadrť všechno koření v hmoždíři na přibližně stejnou velikost, jakou jsi zvolila u bylinek. Semínka v sobě obecně ukrývají větší množství silic než květy nebo listy, a proto jich vždycky dáváme méně.

Pokud ho máš ráda, můžeš určitě přidat i kousky kadidla, bez kterého si já osobně vůni Vánoc neumím vůbec představit. Všechny ingredience nakonec důkladně promíchej a nezapomeň se pořádně nadechnout té nádherné vůně, kterou už teď bylinky s kořením samy od sebe vydávají. 

Esenciální oleje

Pokud chceš, můžeš k tomuto základu přidat i esenciální oleje, které vůni purpury ještě podpoří. Nebo třeba nějakým konkrétním olejem nahradit bylinku, kterou doma zrovna nemáš a ve směsi by Ti chyběla. 

Přidat takto můžeš například eukalyptový olej nebo kadidlo. Vždycky ale použij 100% přírodní éterické oleje, které nakapeš přímo na rostlinný materiál –⁠ krásně se do něj vsáknou a začnou Ti při zahřívání vonět ještě dřív, než se teplem rozvoní samotné bylinky.

Z dalších EO se do purpury hodí:

  • citron
  • pomeranč
  • jedle
  • kardamom (který ale do purpury můžeš klidně přidat i jako koření)
  • cedr
  • levandule

Vymyslet si můžeš libovolnou kombinaci, která Ti bude krásně vonět a bude Ti opravdu příjemná. Přesné množství kapek esenciálních olejů u purpury většinou neřeším, ale i u nich samozřejmě platí všeho s mírou. 

Výslednou směs znovu promíchej a po malých dávkách přendej do celofánových pytlíčků, nebo dobře uzavíratelných skleniček, které vůni purpury dlouho udrží. Díky své barevnosti tak obdarovaného potěší ještě před tím, než si ji poprvé rozpálí.

Jak purpuru použít

Purpura se dá rozžhavit různými způsoby:

  • Typicky se sype na plotnu, kterou už ale většina z nás doma mít nebude.
  • Poslouží Ti proto i horká pánev, na kterou si bylinky nasypeš. Jen si dej pozor na to, jestli Tvoje pánev pražení na sucho zvládá, aby sis ji zbytečně nezničila.
  • A jednoduchou možností je i kovové čajové sítko, které už nechceš používat na čaj. Purpuru do něj nasyp a nějak šikovně umísti nad zapálenou svíčku. Purpura začne nejenom vonět, ale i lehce kouřit. 

Ke správnému rozvonění purpury totiž nestačí jenom pouhé zahřátí. Správně se rozvoní až lehkým pražením, které ji trochu přetvoří a uvolní všechny vonné látky.

Jedna dávka odpovídá zhruba jedné kávové lžičce, kterou nasypeš na pánev, nebo do zmiňovaného čajového sítka nad svíčku.

Dopřej si čas na tvoření

Nalákala jsem Tě? Tak to jsem opravdu ráda! Moc Ti totiž doporučuji si čas na tvoření purpury nebo jakýchkoliv jiných domácích bylinkových dárečků v průběhu adventu opravdu vyhradit. Nejen kvůli tomu, že s nimi pak někoho spolehlivě potěšíš, ale hlavně kvůli potřebné relaxaci. Tvoření Tě krásně zklidní, vytrhne z koloběhu stresu a jemně naladí na to, co je v adventu opravdu důležité.  

Četla jsi už moje dva předchozí články, do kterých jsem Ti sepsala dalších šest originálních receptů a návodů na tvoření? Že ne? Tak si je přečti nyní! Najdeš je úplně jednoduše pod následujícími odkazy:

Pusť si svou oblíbenou hudbu, uvař si můj vymazlený ajurvédský punč plný léčivého a voňavého koření a pusť se do tvoření. Tvá odpočatá mysl Ti za to poděkuje! ✨

Starší blogové články si můžeš přečíst na stránce https://karolinaromaskova.cz/