Plody a bobule pozdního léta

Taky si při procházce přírodou ráda tu a tam sezobneš planě rostoucí ovoce nebo drobné plody? A napadlo Tě někdy, že tyhle bobule mají kromě skvělé chuti i léčivé účinky? Pojď se se mnou v dnešním článku podívat na to, co zrovna teď kolem sebe můžeme sbírat a co nám bude ještě v příštích týdnech dozrávat. A hlavně na to, jak tyhle malé poklady využít pro své zdraví.

Co právě teď můžeš sbírat

Bez černý

  • Při nachlazení nebo chřipce se nejčastěji používají jeho květy, ale silnější účinky na tyhle neduhy mají plody.
  • Bezinky můžeš v nižších polohách sbírat už teď, v těch vyšších si na ně budeš muset ještě chvíli počkat. 
  • Pozor. Čerstvé bezinky jsou mírně jedovaté. Vždy je proto před konzumací povař, nebo usuš. Rozloží se tak kyanogenní glykosidy a ty je budeš moct bez problémů konzumovat.
  • Sbírej jen opravdu zralé plody, které jsou černé.
  • Spoustu dalších informací o bezu jsem pro Tebe sepsala na přehledný plakátek, který si právě teď můžeš stáhnout úplně zdarma pod tímto odkazem.

Rakytník

  • Ve volné přírodě ho nejčastěji najdeš u cest nebo na okraji lesa, klidně si ho ale můžeš vypěstovat i u sebe na zahrádce.
  • Obsahuje obrovské množství vitamínu C a některé flavonoidy a antioxidanty.
  • Nemá přímý léčivý účinek, ale je velmi užitečný na doplnění vitamínů, minerálů a zmiňovaných antioxidantů. Hodí se tedy jako podpůrná léčba při virózách (přestože sám o sobě není vyloženě antivirový) a jako skvělá prevence.
  • Užívej ho ideálně čerstvý – vitamín C se z něj ztrácí sušením i tepelnou úpravou. Můžeš ho odšťavnit, nebo si ho dát jen tak.
  • A na zimu si ho klidně zamraz – při mražení v něm totiž většina vitamínu C zůstane.

Aronie (černý jeřáb)

  • Její plody obsahují velké množství antioxidantů.
  • Nemají specifický léčivý účinek na naše zdraví, ale díky antioxidantům mohou být při pravidelné konzumaci velmi dobrou prevencí žilních onemocnění a podporou celkové vitality.
  • Antioxidanty, které aronie obsahuje, nejsou tak náchylné na zničení jako vitamín C v rakytníku –⁠ můžeš je tedy tepelně zpracovat a vyrobit si z nich třeba marmeládu nebo sirup.
  • Tepelná úprava (oproti bezinkám) ale není nutná a sirup si můžeš vyrobit klidně i za studena.

Hloh

  • Plody hlohu mají specifický účinek na podporu zdraví kardiovaskulárního systému –⁠ srdce a cév.
  • Nejsou ale tak silným prostředkem pro naše zdraví jako jeho květy s listy, ze kterých se vyrábí tinktura, která pomáhá snižovat krevní tlak a je užitečná při arytmiích.
  • Plody tedy ber spíše jako prevenci a počítej s jejich slabším léčivým účinkem. 
  • Můžeš si z nich vyrobit například paštiku nebo je různě nakládat. Samy o sobě jsou lehce bez chuti a moučné, v kuchyni s nimi ale dokážeš leccos vykouzlit.

Jeřabiny (klasické červené)

  • Také obsahují celou řadu antioxidantů a vitamínů.
  • Jsou mírně projímavé, takže je můžeš po usušení využít do projímavých čajových směsí.
  • Kromě sušení je můžeš i zavařit –⁠ buď samostatně, nebo v kombinaci s dalším ovocem. Doporučuji je zkombinovat s hruškami, to je opravdu mňamka.
  • Usušené dávají čajům zajímavou chuť.

Borůvky

  • Jsou jedním z nejléčivějších plodů, které u nás rostou.
  • Působí proti průjmu a mají velmi pozitivní účinek na střeva.
  • Můžeš si je zamrazit do zásoby, nebo nasušit.
  • Proti průjmu jez samotné plody, nebo si z nich v kombinaci s borůvkovými listy udělej čaj.
  • Mají spoustu studií, které potvrzují jejich pozitivní účinky na oči a na různé oční potíže. Působí nejen preventivně, ale i při šedém a zeleném zákalu a při syndromu suchého oka.

Brusinky

  • Mají prokázaný pozitivní účinek na močové cesty a často se také při problémech močových cest nasazují.
  • U čerstvých plodů se jejich účinky v tomto směru prokázaly. 
  • Výzkumy ale nepotvrdily pozitivní účinky na močové cesty u extraktu z brusinek a u brusinkové šťávy. Může to být tím, že extrakty už neobsahují plnost účinných látek a některé antioxidanty v nich už mohou být zoxidované.

Ostružiny

  • Nemají specifické účinky na naše zdraví, ale obsahují velké množství antioxidantů.
  • Skvěle se hodí do kombinovaných marmelád: aroniovo–bezinkovo–ostružinová marmeláda je nejoblíbenější marmeládou mých dětí. Má skvělou chuť a úžasnou temně fialovou barvu. Pokud chceš recept, mrkni na zmiňovaný plakátek o černém bezu.

Černé moruše

  • Opět nemají nějaké úplně specifické účinky na naše zdraví, ale obsahují velké množství antioxidantů –⁠ toto ale platí pouze u černých moruší, bílé moruše moc antioxidantů neobsahují.
  • Stejně jako ostružiny je můžeš využít do marmelád.

Šípky

  • Jsou nejcennějším plodem naší přírody, který na podzim dozrává.
  • Obsahují vitamín C, který je v nich mnohem stabilnější než v rakytníku –⁠ šípky totiž zároveň obsahují i větší množství antioxidantů (flavonoidů), které vitamín C stabilizují. Vitamín C vydrží i v usušeném šípku několik měsíců.
  • Šípky obsahují i další látky, například tilirosid, který podporuje a nabuzuje metabolismus.
  • Pomáhají při nachlazení a jsou protizánětlivé.
  • U šípků máme prokázaný i účinek proti bolesti srovnatelný s účinkem ibuprofenu. Celé šípky musí být nadrcené na prach včetně semínek.

Tak co, na které plody vyrazíš nejdřív? Než se vypravíš na černý bez, nezapomeň si stáhnout mé zbrusu nové pdf s plakátem, na kterém se o téhle úžasné rostlině dozvíš úplně všechno. Včetně dalších receptů na její zpracování, přesného dávkování a její vhodnosti pro těhotné a kojící ženy. Plakát si můžeš dokonce vytisknout a vystavit třeba na ledničku, abys měla všechny informace pořád na očích. Moc ale neváhej –⁠ nabízím ho zdarma jen na omezenou dobu, tak si ho radši stáhni hned, ať ho nepropásneš!

Starší blogové články si můžeš přečíst na stránce https://karolinaromaskova.cz/