Přírodní antibiotika

Spousta lidí se mě jako lékárnice a bylinkářky ptá: „Opravdu musím brát antibiotika od lékaře? Nejdou nahradit něčím přírodním?” Tak schválně. Určitě Tě tahle otázka už taky někdy napadla, viď? V dnešním článku se proto na téma antibiotik podíváme blíž a uděláme si v něm konečně jasno.

Kde se antibiotika vzala

Možná Tě to překvapí, ale většina účinných látek v antibiotikách pochází původně z přírody. I rostliny a houby se totiž musí neustále bránit proti bakteriálním nemocem a proto si jako ochranu vyrábí své vlastní antibiotické látky. A právě tyto látky využíváme i my.

Skvělým příkladem je první antibiotikum, které jsme jako lidstvo měli k dispozici –⁠ látky získané z plísně, která si sama vyrobila na ochranu před bakteriemi, které ji chtěly pohltit. A dnes zná penicilin celý svět.

Nežádoucí účinky 

Častým úskalím užívání antibiotik je, že zabíjejí bakterie bez ohledu na to, jestli jsou pro nás nebezpečné, nebo prospěšné. Léčbu klasickými antibiotiky tak většinou odnese náš střevní mikrobiom. A to je i častý důvod, proč spousta lidí nechce antibiotika brát. Oslabený střevní mikrobiom totiž znamená i oslabenou imunitu.

Pokud přestaneme brát antibiotika dřív, než infekci řádně doléčíme, můžou si na ně přeživší bakterie vytvořit rezistenci. A když se nám pak infekce vrátí, nebudou na ni už antibiotika účinkovat. Proto je tak důležité dodržet alespoň 6 –⁠ 7 dnů užívání a nepřestat předčasně, i když už se cítíme lépe. 

Přírodní antibiotika

Hned na začátku chci zdůraznit, že se přírodní antibiotika s těmi z lékárny zaměňovat nedají. Máme u nich úplně jiné dávkování i jinou sílu a razanci účinku. Léčivé rostliny s antibiotickými účinky pomáhají spíš:

  • u dlouhodobějších potíží souvisejících s bakteriemi
  • na lehčí nebo začínající bakteriální infekce (typicky infekce močových cest, pokud při nich není i zánět ledvin, který už vyžaduje opravdu silná a přesně zacílená antibiotika)
  • na doléčení infekcí

Pokud se u Tebe rozjela větší bakteriální infekce a u lékaře Ti zjistili vysoké CRP, není na co čekat a je potřeba nasadit klasická antibiotika. Bylinky si totiž sami nedokážeme naordinovat v té správné intenzitě a dávce, jakou k vyléčení infekce potřebujeme. Když už tedy od lékaře antibiotika dostaneš, určitě je užívej až do dobrání. Nebo si zkus možnou alternativu s lékařem vykomunikovat předem, ale rozhodně se nezkoušej léčit sama, bez jeho vědomí. 

Jako doplněk k antibiotikům ale bylinky rozhodně užívat můžeš, jen si musíš dát pozor na jejich možné interakce (ukázkovým příkladem je třezalka, která interaguje s mnoha léky). K antibiotikům si vždycky doplň i vhodná probiotika –⁠ podpoří obnovu zdravého mikrobiomu a tím i Tvou imunitu. 

Opakované a dlouhodobé infekce

Pokud se Ti infekce opakovaně vrací, i když na ně užíváš antibiotika, bude problém možná trošku jinde. Chce to nasadit mnohem komplexnější zbraně a tady je přírodní léčba určitě na místě.

Platí to i u dlouhodobých kašlů, které často začnou nějakou virózou nebo chřipkou, ke které se následně přidá bakteriální infekce způsobující kašel. A ten pak klidně může přetrvávat i několik týdnů. Bylinky jsou v těchhle případech skvělou volbou –⁠ často jsou totiž zároveň antivirové i antibakteriální, takže nemusíme složitě bádat, jaký původce za náš aktuální stav může. Ukázkovým příkladem u kašle je tymián nebo šalvěj

Starší blogové články si můžeš přečíst na stránce https://karolinaromaskova.cz/