Oves setý

Avena sativa

Ovos siaty

  • VÝSKYT
    Pěstuje se na polích, občas může přechodně zplaňovat.
  • SBĚR
    Sbírá se celá nadzemní část v době zralosti, semena lze oddělit vymlácením.
  • ÚČINKY
    Snižuje cholesterol, je protizánětlivý, snižuje hladinu cukru v krvi po jídle, působí proti ateroskleróze, při denním podávání snižuje krevní tlak, zevně utišuje a hojí.
  • POUŽITÍ
    Při vyšších hladinách cholesterolu, cukru, krevního tlaku, zevně proti svědění.
  • BEZPEČNOST
    Konzumace ovsa v těhotenství a kojení se považuje za bezpečné, většina celiaků oves v umírněném množství toleruje, u dětí by se zevně měl užívat s opatrností, protože dětská pokožka je více prostupná a může vzniknout alergie na bílkoviny ovsa.
  • ZPŮSOB POUŽITÍ A DÁVKOVÁNÍ
    Používá se celá kvetoucí část včetně stébla a semene a dávkuje se 1-4 g 3x denně, zevně buď 100 g řezané rostliny do koupele nebo 5% koloidní oves (získává se namletím ovsa najemno, povařením a extrakcí koloidního materiálu (zde ovesné částečky rozptýlené ve vodě)); zařazení 75 g sušených ovesných vloček, což představuje asi 3 g rozpustné vlákniny, do jídelníčku může pozitivně působit na léčbu zvýšeného cholesterolu, krevního tlaku a zpomalovat vstřebání glukózy (některé studie ovšem pracují s hodnotou 6 g/den).

Medailonek v pdf: