Dřín jarní
Cornus mas
Drieň obyčajný

Mladé listy jsou také dobrou zeleninou do salátů.
- VÝSKYTVyskytuje se na křovinatých stráních, v lesích. Zejména v oblasti středních a severozápadních Čech, jižní a střední Moravy.
- SBĚRSbíráme plně zralé plody, sušíme při pokojové teplotě, můžeme dosušit umělým teplem do 50 stupňů. Brzy na jaře sbíráme z mladých větví kůru.
- TRADIČNÍ POUŽITÍObsahuje mnoho vitamínů (betakaroten, vitamin C), antioxidanty a minerály (hořčík, vápník, draslík). Je vhodný na nabrání sil po nemoci, posiluje imunitu, pomáhá trávení, působí proti průjmům. Odvar z kůry se používá proti žaludečním a střevním nemocem.
- BEZPEČNOSTNejsou data, ale vedlejší účinky se nepředpokládají.
- ZPŮSOBY POUŽITÍZ plodů je možné vyrobit dřeň (ke zmražení), marmeládu, kompoty, usušit je a umořte na prášek. Z kůry se připravuje odvar.
Medailonek v pdf: