Čekanka obecná

Cichorium intybus

Čakanka obyčajná

Z mletého praženého kořene se vyrábí náhražka zrnkové kávy, takzvaná cikorka.
  • VÝSKYT
    V okolí cest, polí, luk, lesů a strání.
  • SBĚR
    Kořen z volně rostoucích rostlin vyrýváme a nakrájený na kousky sušíme do 50 stupňů. Můžeme sbírat a sušit také květy.
  • POUŽITÍ
    Obsahuje inulin, proto je vhodná pro podporu střevního mikrobiomu. Tradičně se používal k detoxikaci, při vyrážkách, akné, vředech - vnitřně i zevně. Také pro podporu jater a žlučníku. Zlepšuje chuť k jídlu.
  • BEZPEČNOST
    Není dostatek informací, čekanka je však považována za bezpečnou. V těhotenství se nedoporučuje, může stimulovat dělohu. Při kojení se považuje za bezpečnou.
  • ZPŮSOBY POUŽITÍ
    Nálev z kořene nebo z praženého kořene nebo z květů.

Medailonek v pdf: